Melbys historie – et ekte familieeventyr gjennom 70 år

Da Melby Snekkerverksted fikk sin spede start i 1952 var det som lokal snekkerbedrift på Eide utenfor Molde – med to mann på laget. 70 år senere kan familiebedriften se tilbake på en imponerende utvikling og vekst. Samtidig har veien ført Melby mot en unik spesialisering grunnlegger Emil Melby neppe hadde drømt om da bedriften først så dagens lys – i uthuset på heimgården, vegg i vegg med grishuset.

Melby historie gjennom 70 år

Melby Snekkerverksteds posisjon i den norske boligutviklingen

I etterkrigens Norge var det en prekær mangel på boliger og mang en håndverksbedrift så dagens lys. Eideværingen Emil Melby så store muligheter for å skape sin egen arbeidsplass på hjemstedet, og etablerte i 1952 Melby Snekkerverksted i uthuset. Den gangen leverte bedriften både dører, vinduer og innredninger over hele Nord-Vestlandet. Allerede i 1957 ble også den første trappen produsert på huset.

Melby historie gjennom 70 år

I 1974 entret den unge lovende Bjørn Melby familieselskapet. Utsiktene lå an til et samarbeid der far og sønn lenge skulle styre skuta sammen. Slik gikk det derimot ikke, da Emil Melby døde allerede i en alder av 62 år. Dermed fikk 27 år gamle Bjørn ansvaret for å stake kursen videre. Han fikk med seg brødrene Kåre og Bodvar på laget, som fortsatt er med i produksjonen. Tvillingbroren Knut jobbet også i bedriften fra 1986 til 2011.

Stø kurs gjennom jappetid, eksport og modernisering

Melby historie gjennom 70 år

Over de første 30 årene Melby var i drift, gikk det norske samfunnet gjennom en rivende utvikling. Industriproduksjon var i stor fremdrift og mange bygningselementer gikk også fra håndverk til samlebånd. Melbyfamilien har alltid ønsket å bevare arven som stolte håndverksmestere. Slik ble det til at Bjørn Melby spennende muligheter innen det mer spesialiserte trappemarkedet. I 1986 ble produksjonen flyttet til dagens lokaler og Melby spesialiserte seg i sin helhet på trapper og trappeløsninger.

I 1993 fikk Melby en spennende mulighet for en fot innenfor det tyske markedet. Turbulente økonomiske tider i Tyskland på slutten av forrige århundre gav også store tap til Melby. Likevel ble kontakten mot markedet beholdt. I dag er Melby eneste trappeprodusent som eksporterer fra Norge til Tyskland – via egen salgsrepresentant og trofaste forhandlere.

Veien mot internasjonal anerkjennelse

Bjørn Melby

Etter nærmere 50 år som leder av Melby Snekkerverksted, står Bjørn Melby i dag med et solid lag på 20 ansatte. Bedriften har høstet både nasjonal og internasjonal anerkjennelse for trappene sine. Melby er kjent for å ta enhver utfordring, enten det er ekstravagante trapper til offentlige bygg, eller arkitekttegnede spesialtrapper til privatboliger.

Underveis har det vært store investeringer i utstyr og teknologi, som har vært viktige innsatsfaktorer for at bedriften hele veien har kunnet være i front av etterspørselen fra krevende kunder med unike prosjekter.

Melby produksjon

En av Melbys store bragder var et prestisjeoppdrag fra Lade Skole i Trondheim. Her skulle en unik vindeltrapp i massivtre produseres – den gangen den største trappen i tre i Europa. Bjørn Melby innrømmer at det var et risikoprosjekt – men som gav bedriften unike ringvirkninger:

Melby vindeltrapp massivtre

Det var utrolig tilfredsstillende. Jeg er stolt over å kunne utvikle noe nytt og gjøre grensesprengende arbeid.

Bjørn Melby

Trappen på Lade Skole mottok internasjonal anerkjennelse og gjorde Melby kjent om grenseløse trappespesialister og Bjørn Melby selv fikk tilnavnet «Trappekongen».

Melby Snekkerverksted slår røtter i et kommende generasjonsskifte

Melby Snekkerverksted på Eide

De siste årene har Bjørn Melby lagt slagplanen for Melbys fremtid, og en kommende nedtrapping for egen del. Med egne barn som har valgt andre yrkesretninger, er nye ressurser invitert inn i Melbys familiebedrift.

I 2020 kom Talgø Invest inn som hovedaksjonær. Til grunn ligger en videreføring av felles tankesett om kvalitetsbevisst vekst og synergier mellom Talgøs øvrige datterselskaper.

I 2022 er en ny milepæl nådd, der Charlotte Inderhaug Fleten har tiltrådd Melby, først som salgs- og markedsansvarlig, deretter som ny daglig leder fra 2023. Bjørn Melby selv planlegger å fortsette i en friere rolle de neste par årene, på den måten får selskapet en god kompetanseoverføring etter hvert som nye krefter overtar driften.

Jubileumsfeiring med vinnerlaget Melby Snekkerverksted

De siste brikkene er nå lagt for fremtiden, skuldrene kan senkes for primus motor Bjørn Melby. Veien videre er godt forankret i kommende kaptein og lagfører:

Vi skal innta en enda bredere posisjon i markedet. Samtidig skal vi bygge merkevaren vår, utvikle oss og være innovative – og fortsette å levere den beste kvaliteten i markedet.

Charlotte Inderhaug Fleten
Charlotte Fleten

En real jubileumsfeiring er på sin plass på en 70 års dag, så planleggingen om tur for hele Melby-gjengen er i gang. Agendaen er klar: litt faglig påfyll – mye fokus på å ivareta trivselen på laget. Nettopp godt arbeidsmiljø har det alltid vært i Melby, og en av bedriftens store styrker er nettopp grunnstammen av langvarige ansatte med mye kunnskap.

Vi gratulerer Melby Snekkerverksted med 70 års dagen og ser frem mot de neste 70 årene!

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.