Mariakirken i Bergen – med prisvinnende trapp fra Melby

Da Mariakirken i Bergen skulle restaureres ønsket Bergen kirkelige fellesråd å få laget en trapp som virkelig var bygget verdig. Oppdraget gikk til velrennomerte Melby Snekkerverksted fra Eide i Møre og Romsdal, som gikk løs på utfordringen med stor respekt for både historien og selve bygget. Ikke bare er Mariakirken regnet som Bergens eldste bevarte bygg, men kirken er også vernet. At Melby løste oppgaven med bravur er det imidlertid liten tvil om, da trappen sikret førsteplassen i kategorien «nostalgi» i den tyske trappekonkurransen Treppen des Jahres i 2017.

Om prosjektet

Like bak Bryggen i Bergen finner du den, Mariakirken. Den eldste bevarte bygningen i Bergen, og med en historie som sannsynligvis strekker seg helt tilbake til 1130-1170. Hvem som faktisk bygde den staselige kirken sier historien lite om, selv om mye tyder på at den har hentet inspirasjon fra både Nord-Italia og England. Bygningen er fortsatt svært godt bevart, og har vært i bruk sammenhengende helt siden senmiddelalderen.

I perioden 2010-2015 gjennomgikk Mariakirken en større renovasjon, og det var i forbindelse med dette arbeidet at Melby Snekkerverksted fikk det gjeve oppdraget med å bygge trapp til galleriet. Dette var en spennende utfordring for Melby, som måtte bruke all sin erfaring og unike kompetanse for å finne en løsning som var Mariakirken verdig.

Utspring i klassisk arkitektur

Spiraltrappen som Melby konstruerte er bygd i furu, og er en elegant trapp som svinger seg rundt en solid midtsøyle. Designet har sitt utspring i klassisk arkitektur, med en tydelig nostalgisk stil. Samtidig har trappen også noe mer moderne ved seg, med sin matte overflate. Slik blir trappen også et vellykket bindeledd mellom fortid og nåtid – og er en trapp som vil bli verdsatt i nye generasjoner. Men trappen holder ikke bare høy standard når det kommer til design, også konstruksjonsmessig er trappen bygget på en måte som skiller seg ut. Trappen er blant annet ferdigstilt med høy grad av manuelt arbeid, og med svært forseggjorte rekkverksfyllinger.

Og nettopp dette gjorde at Melby sikret seg sin andre pris i den tyske trappekonkurransen Treppen des Jahres, etter at de for første gang vant med trappen SPILL i 2014. Og at juryen var begeistret for Melbys leveranse til Mariakirken i Bergen er det liten tvil om:

Som et fremragende eksempel på nostalgisk trappearkitektur, reflekterer denne historiske spiraltrappen en ærverdig tilbakevending til fortiden – og takket være det høye nivået på selve håndverket oppfyller den ikke bare designkrav, men også funksjonelle krav på best mulig måte.

Juryens begrunnelse 2017

INFORMASJON: TRAPP – MARIAKIRKEN, BERGEN

Prosjekt: Trapp til Mariakirken
Adresse: Dreggen 15, 5003 Bergen
Byggherre: Bergen kirkelige fellesråd
Prosjektledelse: Akasia AS
Arkitekt: Jan Lohne Arkitekter AS v/sivilarkitekt Jan Lohne
Trapp: Spiraltrapp
Utmerkelser: Vinner i kategori «nostalgi» i Treppen des Jahres i 2017

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.