Melby med internasjonal anerkjennelse i Treppen des Jahres

Kåringen «Treppen des Jahres» er en av de mest anerkjente trappeprisene i Europa, hvor det årlig kåres vinnere i flere ulike kategorier. Gjennom kåringen presenteres og hedres unike og spesielle trapper, til inspirasjon for byggherrer, entreprenører, arkitekter og andre. Melby har siden 2014 vunnet hele fire priser i Treppen des Jahres, senest i 2022, da vi stakk av med formspråkprisen for en Odin-trapp vi leverte til en moderne enebolig på Oppdal.

Melby trapp Jotron

Hva er Treppen des Jahres?

Treppen des Jahres er en anerkjent, tysk trappekonkurranse som har eksistert helt siden 2006. Bak konkurransen står en tysk fagportal for trapper, hvor vinnerne kåres av en uavhengig fagjury. Utmerket håndverk må feires, er mantraet til Treppen des Jahres, og konkurransen hedrer trapper som utmerker seg når det kommer til brukervennlighet, innovasjon og estetikk. Som eneste eksportør av trapper i Norge vant Melby sin første pris i Treppen des Jahres i 2014, og har siden hentet hjem priser i flere kategorier.

Totalt har Melby vunnet fem priser i Treppen des Jahres, noe som anses som en stor anerkjennelse for en norsk trappeprodusent. Dette er trappene som har sikret Melby prisene:

  • Trappen «SPILL» – Vinner i kategori «extravagant» 2014
  • Mariakirken i Bergen – Vinner i kategori «nostalgi» 2017
  • Ringebu bibliotek – Vinner i kategori «design» 2018
  • Jotron hovedkontor – Vinner i kategori «innovasjon» i 2020
  • Enebolig på Oppdal – Vinner i kategori «formspråk» i 2022

SPILL – vinner i kategorien «extravagant”

Trappen “SPILL” er utviklet av Melby i tett samarbeid med designere i Inventas, et selskap med utspring fra NTNU (Norges Teknisk Naturvitenskaplige Universitet). SPILL er fremstilt av formpresset tre, og det var første gang dette ble brukt som form- og konstruksjonselement i trapper. Trappen ble nominert til flere designpriser, og ble kåret til vinner i kategorien «extravagant» i Treppen des Jahres i 2014.

Mariakirken i Bergen – vinner i kategorien «nostalgi»

Å designe en trapp til en ærverdig kirke er et ærefullt oppdrag som skal løses med respekt for historien. Det må sies å være et kunststykke Melby har behersket til fulle, da trappen vi leverte til Mariakirken i Bergen stakk av med prisen i kategorien «nostalgi» i Treppen des Jahres i 2017. Trappen er en klassisk vindeltrapp, som både leverer på nostalgi, funksjonalitet og design.

Ringebu bibliotek – Vinner i katekorien «design»

Da Ringebu bibliotek og innovasjonssenter skulle oppføres ønsket utbygger en helt spesiell trapp. Målet var at trappen skulle invitere besøkende opp i 2. etasje og ha en real «wow»-effekt. Konstruksjonsmessig ble flere løsninger vurdert og forkastet, men det endelige resultatet ble et spektakulært skue, hvor limtrebjelker i vangene følger trappens buer, trygt forankret med et supplerende bæresystem. At «wow»-effekten også ble behørig ivaretatt vitner prisen i kategorien «design» i Treppen des Jahres om.

Jotron hovedkontor i Larvik – Vinner i kategorien «innovasjon»

Trappen som sikret Melby seieren i kategorien «innovasjon» i 2020 består av tre enorme vindeltrapper som går over totalt 4 etasjer. Trappen er sentralt plassert i Jotrons hovedkontor i Larvik, og fremstår som et smykke i bygget, med sine 65 trinn og en høyde på hele 12 meter.

Å vinne priser er selvsagt en stor anerkjennelse. Melby har vært en kvalitetsleverandør av trapper siden 50-tallet, og med disse prisene viser vi også at godt håndverk kan leve hånd i hånd med nytenkning og innovasjon. Å vinne internasjonale priser hadde imidlertid ikke vært mulig uten de ansatte og deres unike kompetanse. Det er de som sørger for at vi er i førersetet når det kommer til leveranser av komplekse trapper i Norge. Og det – det er noe vi virkelig er stolt av.

Bjørn Melby, tidl. daglig leder.

Moderne enebolig på Oppdal – Vinner i kategorien «formspråk»

Til en moderne enebolig på Oppdal leverte Melby en spesialdesignet Odin-trapp. At også arkitekten Troll Arkitekter holder til på Oppdal oppleves derfor som svært passende. Denne trappen tok prisen for «formspråk» i Treppen des Jahres i 2022 – Melbys femte pris i den gjeve, europeiske trappekonkurransen.

Det er det ansatte som skal ha æren for at listen over priser vokser seg stadig lengre, og som gjør at vi hele tiden utvikler oss videre.

Charlotte Inderhaug Fleten, daglig leder

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.