Trapp med wow-effekt hos Ringebu bibliotek

Da Ringebu kommune skulle bygge nytt bibliotek og innovasjonssenter ønsket de samtidig at trappen mellom 1. og 2. etasje skulle ha «det lille ekstra». Med et spektakulært design i regi RAM Arkitektur, kompetent prosjektering av Rambøll Lillehammer og vakkert håndverk utført av Melby Snekkerverksted ble resultatet mildt sagt slående. Her har både design, funksjon og konstruksjon fått stå i sentrum – og trappen stakk dermed av med prisen for beste design i den tyske trappekonkurransen Treppen des Jahres i 2018.

Om Ringebu bibliotek

I 2017 stod det nye biblioteket i Ringebu sentrum klart for publikum, etter en intensiv byggeperiode. I de tidligere lokalene til en sparebank er det nå skapt et moderne og fremtidsrettet bibliotek, for kommende generasjoner lesehester. Her er det særlig lagt fokus på at de yngste skal trives og finne fornyet leseglede, og i «Hvelvet» har ungdom fått sin helt egen sone. At oppgraderingen av biblioteket har hatt effekt ser man tydelig på besøkstallene. Ringebu bibliotek har nemlig hatt den største besøksøkningen i hele Innlandet fylke. I 2009 var besøkstallet på under 10.000, mens de kunne hilse hele 25.000 besøkende velkommen i 2019.

Om prosjektet

Trappen i Ringebu bibliotek er et resultat av tett samarbeid mellom flere aktører. Byggherre er Ringebu kommune, som med seg på laget har hatt RAM Arkitektur på design, Rambøll Lillehammer på prosjektering og konstruksjon – samt Melby Snekkerverksted på tegning, produksjon og montering. I tillegg er det utført stålarbeider av Warvik Mekaniske.

Oppdraget til Ringebu bibliotek var ikke et ordinært oppdrag. Byggherren ønsket nemlig en trapp som skulle skille seg ut fra mengden – og invitere besøkende fra 1. til 2. etasje. Før den endelige versjonen lå på bordet var designerne innom en rekke ulike løsninger, hvor ulike forslag ble vurdert og forkastet. Sluttresultatet ble en trapp som virkelig leverer på wow-effekt, hvor trappen formelig svever i rommet, helt uten søyler – og fremstår som et stykke «hel ved». Trappen har innfelt LED-belysning i håndløperen og en rekke andre slående detaljer, som buede rekkverk av stål rundt trapperomsåpningen. I tillegg leverer trappen på rent praktiske områder. For eksempel er det bevart nok høyde under trappen til at besøkende kan bevege seg fritt og uhindret i lokalet.

Trappen ble nominert i den tyske trappekonkurransen Treppen des Jahres i 2018, sammen med 400 andre bidrag, og sikret med sitt unike konsept førsteplass i kategorien «design». Her kan du lese juryens vurdering av trappen:

Denne enestående designtrappen mestrer store statiske utfordringer, valg av materialer og håndverkskunst. I kombinasjon med disse faktorene mestrer produsenten å bygge en trapp som både er iøynefallende – og som blir værende i minnet.»

Juryens begrunnelse 2018

INFORMASJON: TRAPP – RINGEBU BIBLIOTEK, RINGEBU

Prosjekt: Trapp til Ringebu bibliotek & innovasjonssenter
Adresse: Jernbanegata 4, Ringebu
Byggherre: Ringebu kommune
Prosjektering / Konstruksjon: Rambøll Lillehammer v/Trond Bråten
Arkitekt: RAM Arkitektur v/Liv Fjerdingrein
Utmerkelser: Vinner i kategori «design» i Treppen des Jahres i 2018

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.